Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Gravet laks med sennepssaus er en klassiker. I denne oppskriften gir du den en sommerlig vri med noen minutter på grillen, og serverer den med dillstuede poteter.

Vanskelighetsgrad Middels
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 600 g g laksefilet, uten skinn og bein laksefilet, uten skinn og bein
  • 3 ss ss salt salt
  • 3 ss ss sukker sukker
  • 1 ts ts pepper pepper
  • 3 ss ss dill, frisk dill, frisk
  • 1 dl dl akevitt akevitt

Sennepssaus

  • 3 ss ss sennep, grov sennep, grov
  • 2 ss ss sukker sukker
  • 2 ss ss rødvinseddik rødvinseddik
  • 1 dl dl rapsolje rapsolje
  • 3 ss ss dill, frisk dill, frisk
  • 0,5 ts ts salt salt
  • 0,25 ts ts pepper pepper

Stuede poteter

  • 12 stk stk potet, liten type potet, liten type
  • 2 ss ss smør smør
  • 2 ss ss hvetemel hvetemel
  • 4 dl dl melk melk
  • 4 ss ss dill, frisk dill, frisk
  • 1 ts ts salt salt
  • 0,5 ts ts pepper pepper
  • grillfolie grillfolie
  • plastfolie plastfolie

Framgangsmåte

  • Skjær laksen i serveringsstykker.

  • Lag en blanding av salt, sukker, pepper og finhakket dill.

  • Dryss laksestykkene med krydderblandingen på alle sidene, legg dem i et dypt fat, og hell over akevitt.

  • Dekk fatet med plastfolie og legg lett press på fisken. La den stå 1 døgn i kjøleskap.

  • Skyll vekk krydderblandingen og tørk stykkene godt med tørkepapir.

  • Legg laksestykkene på dobbelbrettet grillfolie og grill dem i ca. 2 minutter på hver side.

Sennepssaus

  • Bland sammen sennep, sukker og rødvinseddik.

  • Spe med rapsolje dråpevis mens du pisker, så du får en jevn saus.

  • Rør inn finhakket dill, og smak til med salt og pepper.

Stuede poteter

  • Kok potetene, skrell og skjær dem i terninger.

  • Smelt smør i en kasserolle og rør inn hvetemel til du får en glatt masse.

  • Spe med melk og pisk til du får en glatt og jevn saus.

  • La sausen småkoke på lav varme i 5 minutter, men pass på at den ikke brenner seg.

  • Vend potetterningene og finhakket dill inn i sausen, og smak til med salt og pepper.

Server grillet laks med sennepssaus og stuede poteter ved siden av.