Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Tradisjonell lutefisk med spennende vri på tilbehøret. Grønne linser og sennepssaus er et utmerket alternativ til den mer tradisjonelle ertestuingen.

Vanskelighetsgrad Middels
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 2 kg kg lutefisk lutefisk
  • 3 ss ss salt salt

Linser

  • 2 dl dl linser, grønne linser, grønne
  • 0,5 stk stk sjalottløk sjalottløk
  • 2 dl dl vann vann
  • 75 g g bacon bacon
  • salt og pepper salt og pepper

Sennepssaus

  • 1 stk stk sjalottløk sjalottløk
  • 1 ss ss olivenolje olivenolje
  • 2 ts ts sennep, grov sennep, grov
  • 4 stk stk aprikos, tørket aprikos, tørket
  • 2,5 dl dl fiskebuljong fiskebuljong
  • 0,5 dl dl kremfløte kremfløte
  • maisennajevner, lys maisennajevner, lys
  • salt og pepper salt og pepper

Tilbehør

  • mandelpotet mandelpotet

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 175 °C.

  • Skjær lutefisk i porsjonsstykker og dryss salt på kjøttsiden.

  • La den ligge i romtemperatur i 1 time. Vann vil trekke ut, så ha stykkene i en langpanne med kanter.

  • Hell av vannet og skyll lutefisken i kaldt vann, for å fjerne saltet.

  • Legg lutefisken i en langpanne med skinnsiden ned og dekk med aluminiumsfolie.

  • Sett den i stekeovnen og la den stå til den er ferdig, ca. 40 minutter.

Linser

  • Kok linser møre med hakket sjalottløk i ca. 20-25 minutter og sil av overflødig vann.

  • Skjær bacon i terninger og sprøstek det.

  • Bland baconterninger med linser og løk.

Sennepssaus

  • Surr finhakket sjalottløk i olje i ca. 1-2 minutter.

  • Tilsett sennep og rør om.

  • Skjær aprikos i små terninger og rør inn, hell på fiskebuljong og kremfløte.

  • La sausen koke forsiktig på svak varme i ca. 20 minutter.

  • Smak til med salt og pepper, og jevn eventuelt med maisenna.

Server lutefisken med linser, sennepssaus og kokte mandelpoteter.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.