Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Imponer vennene dine med matjessild på neste sushikveld. I denne oppskriften finner du matjessild som nigiri og i en makirull sammen med agurk og gulrot.

Vanskelighetsgrad Middels
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 1,5 ss ss sukker sukker
  • 1 ts ts salt salt
  • 0,5 dl dl riseddik riseddik
  • 8 dl dl sushiris sushiris

nigiri sushi

  • 300 g g matjessildfilet matjessildfilet
  • wasabi wasabi

maki sushi

  • 300 g g matjessildfilet matjessildfilet
  • 1 stk stk gulrot gulrot
  • 0,5 stk stk agurk agurk
  • noritang noritang

Tilbehør

  • soyasaus soyasaus
  • ingefær, syltet ingefær, syltet
  • wasabi wasabi

Framgangsmåte

  • Bland sukker, salt og riseddik i en liten kasserolle, og kok forsiktig opp under omrøring. Når sukker og salt er oppløst, er rismarinaden ferdig.

  • Avkjøl marinaden før bruk.

  • Kok ris slik fremgangsmåten i oppskriften sushiris forklarer, eller følg anvisningen på pakken.

  • Ha risen over i en form, tilsett litt av marinaden og vend forsiktig inn. Risen må ikke bli for fuktig, prøv deg derfor frem med litt om gangen.

  • Avkjøl risen i romtemperatur. 

Nigiri sushi

  • Skjær bort sporen på matjessilden slik at du får to separate fileter. Tørk filetene med litt tørkepapir og skjær på skrå i ca. 3 cm brede biter.

  • Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.

  • Ta ca 1 ss sushiris, og form forsiktig med en hånd til en avlang bit formet som et riskorn.

  • Stryk litt wasabi under en bit matjessild og legg denne over risen. Klem forsiktig langs sidene og på toppen slik at fisken og risen fester seg til hverandre. 

Maki sushi

  • Skjær bort sporen på matjessilden slik at du får to separate fileter. Tørk filetene med litt tørkepapir og skjær de i strimler, ca. 1 cm brede. I makisushi kan du også bruke mindre biter som for eksempel avskjær fra nigiri.

  • Skrell gulrot, og skjær den og agurk i strimler.

  • Klipp vekk en fjerdedel på langsiden av hvert noriark.

  • Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.

  • Legg et noriark med den ruglete siden opp på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket. Unngå å legge ris langs den øverste kanten av noriarket, ca. 3 cm.

  • Fordel matjessild, gulrot og agurk langs den nederste kanten av arket.

  • Rull makirullen nesten helt sammen ved hjelp av bambusmatten. Fukt så den øverste kanten med litt vann og rull helt over.

  • Skjær hver rull i to, og så videre i to og to til du har fått 8 biter.

Server nigiri og maki med soyasaus, ingefær og wasabi.