Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Helbakt ørret med agurksalat og en blanding av grønnsaker passer utmerket som søndagsmiddag. Start med agurksalaten som skal godgjøres kjøleskapet i et par timer. 

Vanskelighetsgrad Middels
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 2 kg kg ørret, hel ørret, hel
  • 1 stk stk hvitløk hvitløk
  • 1 stk stk sitroner sitron
  • 1 potte potte dill, frisk dill, frisk
  • 1 ss ss fennikelfrø fennikelfrø
  • 2 ss ss smør smør
  • 2 ts ts salt salt
  • 1 ts ts pepper, grovmalt pepper, grovmalt
  • aluminiumsfolie aluminiumsfolie

agurksalat

  • 1 stk stk agurk agurk
  • 0,5 dl dl eplecidereddik eplecidereddik
  • 1 dl dl sukker sukker
  • 1,5 dl dl vann vann

Grønnsaker

  • 4 stk stk gulrot gulrot
  • 1 stk stk søtpotet søtpotet
  • 0,5 stk stk sellerirot sellerirot
  • 2 stk stk løk løk
  • 3 ss ss solsikkeolje solsikkeolje
  • salt og pepper salt og pepper

Tilbehør

  • 3 dl dl seterrømme seterrømme

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 160 °C.

  • Skyll ørreten godt i kaldt vann og tørk lett med et tørkepapir.

  • Skjær av hodet og halen, og legg den på et stekebrett dekket med to lag aluminiumsfolie.

  • Skrell hvitløken og del feddene i to, skjær sitron i skiver på 1 cm, og grovhakk dill. 

  • Fres hvitløk og sitron gyllent på middels varme i en tørr stekepanne.

  • Dryss over fennikelfrø, og tilsett smør og dill. Trekk stekepannen av varmen og bruk en stekespade til å hakke opp hvitløken.

  • Fordel blandingen over, under og inni buken på ørreten.

  • Dryss over salt og pepper, og pakk aluminiumsfolien godt rundt fisken.

  • Bak i stekeovnen i 1 time. 

Agurksalat

  • Skjær agurk i tynne skiver. Bruk gjerne en ostehøvel. 

  • Ha eplecidereddik, sukker og halvparten av vannet i en kasserolle, og kok opp.

  • Avkjøl laken med resten av vannet.

  • Ha agurken i laken og la den marinere i 1-2 timer i kjøleskapet.

Grønnsaker

  • Skrell og skjær gulrot, søtpotet, sellerirot og løk i grove biter.

  • Surr grønnsakene raskt i solsikkeolje i en stekepanne.

  • Ha grønnsakene i en ildfast form, og krydre med salt og pepper.

  • Bak grønnsakene i stekeovnen med ørreten de siste 15-20 minuttene av steketiden.

Server ørreten med agurksalat, grønnsaker og seterrømme.

Tips: Du kan fint bruke fryst ørret. Sett den til tining i kjøleskapet dagen før den skal brukes.