Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Denne retten er en smaksopplevelse av de sjeldne. Stekt skrei med tilbehør som syltet sopp, stekt bacon, potetpuré og saus av rødvin.

Vanskelighetsgrad Veldig vanskelig
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 600 g g skrei, ryggfilet skrei, ryggfilet
  • 1 dl dl solsikkeolje solsikkeolje
  • 4 ss ss smør smør
  • 5 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • timian, frisk timian, frisk
  • salt, grovt salt, grovt

Potetpuré

  • 500 g g mandelpotet mandelpotet
  • 1 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • 2 dl dl olivenolje olivenolje
  • 50 g g smør smør
  • 2 dl dl kremfløte kremfløte
  • 1 ts ts sitronsaft sitronsaft
  • 200 g g røykt torskefilet røykt torskefilet
  • salt og pepper salt og pepper

Glaserte gulrøtter

  • 250 g g gulrot gulrot
  • 1 ts ts sukker sukker
  • 1 ts ts sitronsaft sitronsaft
  • smør smør
  • bladpersille, frisk bladpersille, frisk

Saus

  • 0,25 stk stk rødløk rødløk
  • 1 dl dl sherryeddik sherryeddik
  • 4 dl dl rødvin rødvin
  • 2 dl dl oksekraft oksekraft
  • 1 ss ss smør smør

Tilbehør

  • 2 stk stk portobellosopp portobellosopp
  • 2 dl dl kyllingbuljong kyllingbuljong
  • 2 dl dl vann vann
  • 1 dl dl soyasaus soyasaus
  • 2 ss ss sherryeddik sherryeddik
  • 200 g g bacon bacon
  • vårløk vårløk
  • olje olje

Framgangsmåte

  • Skrap skinnet på skreien og behold det på.

  • Del skreien i porsjonsstykker, dryss grovt salt over og la dem ligge i ca. 20 minutter.

  • Skyll skreistykkene i kaldt vann og tørk dem lett med tørkepapir.

  • Ha solsikkeolje i en stekepanne og stek skreistykkene med skinnsiden ned til de er gylne.

  • Tilsett smør, hakket hvitløk og timian.

  • Trekk stekepannen til side, snu skreistykkene og la dem trekke i smøret til skreien flaker seg.

Potetpuré 

  • Skrell potetene.

  • Kok potetene sammen med hakket hvitløk og press gjennom sikt.

  • Bland inn olivenolje, smør og kremfløte, og smak til med salt og pepper. 

  • Vend inn presset sitronsaft og røkt skrei i biter.

Glaserte gulrøtter

  • Skjær gulrot i skiver og kok dem lett i saltet vann.

  • Smelt sukkeret i en kasserolle og tilsett litt smør og sitronsaft. Blandingen skal være tykk. 

  • Vend gulrøttene i glasuren og tilsett hakket bladpersille.

Saus

  • Kok grovhakket rødløk i sherryeddik. Tilsett rødvin og kok dette inn til du har en fjerdedel igjen.

  • Ha på oksekraft og kok inn til du har en tredel igjen.

  • Tilsett brunet smør og rør sammen. La den gjerne trekke med litt av baconet fra tilbehøret.

Tilbehør

  • Rens portobellosopp ved å skjære vekk roten.

  • Snitt soppene og stek dem gylne i olje.

  • Tilsett kyllingbuljong, vann, soyasaus og sherryeddik, la det trekke på lav varme i ca. en halv time før du lar det avkjøle.

  • Varm opp igjen rett før servering, og tilsett litt grovhakket vårløk og stekte baconterninger. 

  • Spar gjerne litt bacon til Bourgognesausen.

Server skreien på en seng av sopp, bacon og gulrøtter. Legg potetpuré og hell saus ved siden av.