Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

I denne oppskriften ligger skreien på en seng av risotto. Hvis du bruker den svarte venererisen, vanlig i den italienske regionen Piemonte, får du en spennende tallerken.

Vanskelighetsgrad Vanskelig
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 600 g g skrei, ryggfilet skrei, ryggfilet
  • 1 dl dl olivenolje olivenolje
  • 4 kvister kvist timian, frisk timian, frisk
  • salt salt
  • smør smør

Risotto

  • 1 stk stk sjalottløk sjalottløk
  • 1 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • 2 ss ss smør smør
  • 160 g g risottoris, (venere) risottoris, (venere)
  • 1,5 dl dl rødvin rødvin
  • 1 dl dl portvin portvin
  • 3 dl dl kyllingbuljong kyllingbuljong
  • 1 kvister kvist timian, frisk timian, frisk
  • 2 stilk stilk bladpersille, frisk bladpersille, frisk
  • 2 ss ss parmesanost parmesanost
  • salt og pepper salt og pepper

Mandelskum

  • 1 stk stk sjalottløk sjalottløk
  • 1 ss ss smør smør
  • 0,5 dl dl hvitvin hvitvin
  • 2 ss ss portvin portvin
  • 0,5 dl dl melk melk
  • 1 dl dl kyllingbuljong kyllingbuljong
  • 0,5 dl dl kremfløte kremfløte
  • 2 ss ss kremfløte kremfløte
  • salt salt
  • 40 g g mandelflak mandelflak
  • 1 ss ss mandelolje mandelolje
  • aluminiumsfolie aluminiumsfolie

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 75 °C.

  • Skjær skrei i serveringsstykker og legg dem i en smurt ildfast form.

  • Dryss over salt og legg på timiankvister.

  • Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i stekeovnen i ca. 20 minutter.

Risotto

  • Surr finhakket sjalottløk og hvitløk myk i smør. Tilsett ris og bland godt.

  • Tilsett portvin og kok den inn. Gjør det samme med rødvin.

  • Tilsett kyllingbuljong så den dekker risen.

  • Kok risen til den er mør, men fortsatt har litt tyggemotstand. Tilsett mer kyllingbuljong under kokingen dersom risen blir tørr.

  • Vend inn blader av timian og bladpersille, og revet parmesan. 

  • Smak til med salt og pepper.

Mandelskum

  • Surr finhakket sjalottløk myk i smør.

  • Rist mandelflak på tørr stekepanne og ha dem sammen med sjalottløken.

  • Tilsett hvitvin og portvin, kok opp og kok inn til det halve.

  • Tilsett melk og kyllingbuljong, og kok igjen inn til det halve.

  • Tilsett kremfløte, kok opp og sil sausen.

  • Smak til med mandelolje og salt. 

  • Vend inn et par spiseskjeer pisket kremfløte like før servering. 

Server skreien på en seng av risotto og med mandelskum rundt. 

Tips: Dersom du ikke har venere risottoris, kan du bruke vanlig risottoris. Da bør du også erstatte portvin og rødvin med hvitvin.