Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Bouillabaisse er en fiskegryte som opprinnelig stammer fra området Provence i Frankrike. I denne oppskriften finner du sitrus som gir denne gryten en frisk smak.

Vanskelighetsgrad Vanskelig
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 600 g g steinbitfilet, uten skinn og bein steinbitfilet, uten skinn og bein
  • 500 g g blåskjell blåskjell
  • 200 g g reker, med skall reker, med skall
  • 2 stk stk tomat tomat
  • 1 stk stk sitroner sitron
  • 2 stk stk appelsin appelsin
  • 1 stk stk fennikel, frisk fennikel, frisk
  • 1 stk stk løk løk
  • 0,5 stk stk chili, rød chili, rød
  • 2 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • 1 dl dl olivenolje, kaldpresset olivenolje, kaldpresset
  • 1 ss ss tomatpuré tomatpuré
  • 15 dl dl fiskekraft fiskekraft
  • 2 stk stk stjerneanis stjerneanis
  • 1 g g safran safran

Aïoli

  • 2 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • 1 ss ss potetmos potetmos
  • 1 stk stk eggeplomme eggeplomme
  • 1 dl dl olivenolje olivenolje
  • 0,5 dl dl melk melk
  • salt salt

Tilbehør

  • brød brød

Framgangsmåte

  • Damp blåskjell i en kjele med litt vann i ca. 5 minutter eller til skjellene har åpnet seg.

  • Ta skjellmaten ut av skallet og sett til side. Sil kokekraften og bruk den i suppen.

  • Skold tomatene ved å skjære et kryss på toppen og senke dem i kokende vann et par minutter. Så har du dem raskt over i iskaldt vann. Deretter drar du skinnet av, deler hver tomat i to og tar ut kjernene.

  • Riv skall av sitron og halvparten av appelsin.

  • Press saften av appelsin.

  • Skjær fennikel, løk, chili og hvitløk i skiver. Surr det i olivenolje i stekepanne ved svak varme i 5 minutter.

  • Tilsett tomatpuré og surr videre i 2 minutter.

  • Tilsett fiskekraft, tomater, stjerneanis, appelsin- og sitronsskall og appelsinsaft. Kok opp.

  • Skjær steinbit i serveringsstykker, legg i suppen og la den trekke i 10 minutter.

  • Tilsett safran, reker og blåskjell etter 5 minutter.

Aïoli

  • Mos hvitløk med salt i en morter.

  • Bland hvitløk med potetmos og eggeplomme.

  • Pisk olje inn i blandingen litt om gangen og ha i melken til slutt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Server bouillabaisse med brød og aïoli.