Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Inviter til skreiselskap og imponer med Frode Laupsa sin favorittoppskrift på skrei med rotgrønnsaker, potet og hollandaise. Start med sausen, den tar lengst tid.

Vanskelighetsgrad Vanskelig
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 600 g g skreifilet, uten skinn og bein skreifilet, uten skinn og bein
  • 2 ss ss rapsolje rapsolje
  • salt og pepper salt og pepper

Hollandaise

  • 200 g g smør, usaltet smør, usaltet
  • 0,5 stk stk sjalottløk sjalottløk
  • 2 dl dl hvitvin, tørr hvitvin, tørr
  • 1 stk stk laurbærblad laurbærblad
  • 2 stk stk eggeplomme eggeplomme
  • 1 ss ss dijonsennep dijonsennep
  • 0,5 stk stk sitroner sitron
  • salt salt
  • kajennepepper kajennepepper

Grønnsaker

  • 3 stk stk gulrot gulrot
  • 1 stk stk sellerirot sellerirot
  • 1 stk stk kålrot kålrot

Potet

  • 300 g g potet, liten type potet, liten type
  • 50 g g smør smør

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 120 °C.

  • Skjær skreifileten i serveringsstykker.

  • Pensle skreistykkene med rapsolje, og dryss med salt og pepper.

  • Ha skreifiletene på et stekebrett med et steketermometer i den tykkeste delen av fisken.

  • Bak i stekeovnen i 10-12 minutter. Når termometeret viser 50 °C er skreien ferdig.

Hollandaise

  • Lag klaret smør ved å smelte smør på svak varme i ca. 20 minutter. Ikke la smøret koke og ikke rør i det.

  • Når smøret har delt seg i tre, er det den midtre delen som skal brukes.

  • Fjern skummet på toppen, hell fettstoffet over i en ny kjele og sett smøret til side. De hvite vann- og saltstoffene skal ikke med.

  • Grovhakk sjalottløk, og ha det i en kasserolle med hvitvin, laurbærblad og pepper.

  • Kok det til mengden er redusert til 1/5 og sil det over i en stålbolle.

  • Ha i eggeplomme og dijonsennep og pisk det over et vannbad til sausen tykner.

  • Tilsett klaret smør litt etter litt.

  • Ha i sitronsaft og smak til med salt og kajennepepper.

 Grønnsaker 

  • Skjær gulrot, sellerirot og kålrot i tynne staver.

  • Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann, ca. 2 minutter.

Potet 

  • Kok potet møre i lettsaltet vann i 10- 20 minutter, avhengig av størrelse.

  • Hell av kokevannet og tilsett terninger av smør.

Server skreien med grønnsaker og potet, og avslutt med hollandaisesausen.

Tips: Hvitvinen i sausen kan erstattes med usukret eplejuice og klaret smør fås kjøpt i dagligvarebutikker.