Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Ovnsbakt torsk servert med denne gode skalldyrsausen er en flott rett basert på gode norske råvarer. Retten passer godt som festmåltid.

Vanskelighetsgrad Vanskelig
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 1200 g g torsk, ryggfilet torsk, ryggfilet
  • 500 g g reker, med skall reker, med skall
  • 1 ss ss salt, grovt salt, grovt

Skalldyrsaus

  • 1 stk stk gulrot gulrot
  • 1 stilk stilk selleri selleri
  • 0,25 stk stk sellerirot sellerirot
  • 0,25 stk stk fennikel, frisk fennikel, frisk
  • 1 stk stk løk løk
  • 2 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • 1 ss ss olje olje
  • 2 dl dl hvitvin, tørr hvitvin, tørr
  • 1 ss ss tomatpuré tomatpuré
  • 1 stk stk laurbærblad laurbærblad
  • 4 dl dl vann vann
  • 5 dl dl kremfløte kremfløte
  • kajennepepper kajennepepper
  • salt og pepper salt og pepper
  • 0,5 stk stk chili, rød chili, rød

Tilbehør

  • 3 stk stk tomat tomat
  • 0,5 stk stk chili, rød chili, rød
  • 3 ss ss basilikum, frisk basilikum, frisk
  • 500 g g asparges asparges
  • potet potet

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.

  • Skjær torskefileten i jevnstore stykker, legg dem i en langpanne, dryss salt over og hell i litt vann.

  • Dekk med aluminiumsfolie og bak torsken i stekeovnen i ca. 15 minutter.

  • Rens rekene, ta vare på skallet og legg rekene til side i kjøleskap.

Skalldyrsaus

  • Skjær gulrot, stangselleri, sellerirot og fennikel i terninger. Grovhakk løk og hvitløk.

  • Surr grønnsaker og rekeskall i olje i ca. 4-5 minutter, uten at det blir brunt. Hell på vin og la den koke godt opp.

  • Rør inn tomatpuré, tilsett laurbærblad og hell på vann og kremfløte. La alt småkoke i ca. 2 timer.

  • Sil sausen, kok den inn til passe konsistens og smak den til med salt, pepper og kajennepepper.

  • Hold sausen forsiktig varm. Skum den opp med stavmikser rett før servering.

Tilbehør

  • Skold tomatene ved å skjære et kryss på toppen og senke dem i kokende vann et par minutter, så har du dem raskt over i iskaldt vann. Dra av skinnet, fjern kjernene og skjær i små terninger.

  • Finhakk chili og varm i litt olje sammen med tomat. Tilsett reker og la dem bli lune. Rør inn basilikum.

  • Skrell og kok asparges knapt møre i lettsaltet vann, ca. 3 minutter.

Server torsken med skalldyrsaus, reker, asparges og kokt potet.