Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Skrei er sesongbasert gourmetfisk. Prøv denne smaksrike oppskriften med blomkålkrem og brunet smør med en smak av hvitløk, persille og soyasaus.

Vanskelighetsgrad Middels
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 700 g g skreifilet, uten skinn og bein skreifilet, uten skinn og bein
  • 8 ss ss salt, grovt salt, grovt
  • 2 ss ss rapsolje rapsolje
  • 1 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • 1 stilk stilk timian timian
  • 1 ss ss smør smør
  • pepper pepper

Blomkålkrem

  • 1 stk stk blomkål blomkål
  • 3 dl dl matfløte matfløte
  • 3 dl dl helmelk helmelk
  • 1 ss ss smør smør
  • salt og pepper salt og pepper

Brunet smør

  • 1 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • 2 stk stk sjalottløk sjalottløk
  • 1 ts ts bladpersille, frisk bladpersille, frisk
  • 250 g g smør smør
  • 4 ss ss matfløte matfløte
  • 2 ss ss soyasaus soyasaus
  • sitronsaft sitronsaft

Framgangsmåte

  • Dryss salt over skreifileten og la den ligge i 15 minutter i romtemperatur. 

  • Skyll av saltet i kaldt vann, tørk skreien lett med tørkepapir og skjær den i serveringsstykker.

  • Finhakk hvitløk og timian.

  • Ha rapsolje i en stekepanne og stek skreistykkene med skinnsiden ned på middels varme til dem har fått en gyllen brunfarge, ca. 4 minutter.

  • Snu skreien, senk temperaturen og tilsett hvitløk, timian og smør i stekepannen.

  • Øs det smeltede smøret over skreien mens den stekes. Fisken er ferdig når den flaker seg.

  • Dryss litt pepper over skreien.

Blomkålkrem

  • Rens og del blomkål i buketter.

  • Kok bukettene i en kasserolle med matfløte og helmelk, ca. 10 minutter.

  • Sil av fløtemelken og sett den til side.

  • Kjør blomkålen glatt i en blender eller med en stavmikser.

  • Ha i smør og litt av fløtemelken, og rør godt til du får ønsket konsistens på blomkålkremen.

  • Smak til med salt og pepper.

Brunet smør

  • Finhakk hvitløk og sjalottløk, og skjær bladpersille i tynne strimler.

  • Varm smør og matfløte på lav varme, til det er nøttebrunt. Rør om av og til.

  • Sil smøret og la det avkjøle.

  • Bland smøret med hvitløk, sjalottløk, bladpersille og soyasaus.

  • Smak til med sitronsaft.

Server skreien med blomkålkrem og nøttesmør. Dryss gjerne over litt friske urter hvis du har. 

Tips: Avslutt gjerne med sprø topping. Her kan du bruke alt fra puffede gresskarkjerner til sprøstekt bacon.