Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Gravet laks er en tradisjon i Norge. Denne oppskriften er en variant med ishavsrøye i stedet for laks, og potetstuing i stedet for sennepssaus.

Vanskelighetsgrad Middels
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 800 g g ishavsrøyefilet ishavsrøyefilet
  • 0,75 dl dl salt salt
  • 0,75 dl dl sukker sukker
  • 2 ts ts sennepsfrø sennepsfrø
  • 1,5 dl dl basilikum, frisk basilikum, frisk
  • plastfolie plastfolie

Potetstuing

  • 7 stk stk poteter potet
  • 2 ss ss smør smør
  • 2 ss ss hvetemel hvetemel
  • 3 dl dl melk melk
  • 1 dl dl matfløte matfløte
  • 1 ts ts salt salt
  • 0,25 ts ts pepper pepper

Framgangsmåte

  • Fjern skinn og bein fra filetene, skyll dem i kaldt vann og tørk med tørkepapir.

  • Bland sammen salt, sukker og sennepsfrø, og gni blandingen godt inn i filetene på begge sider.

  • Legg litt basilikum i bunnen av en form og legg en av filetene over.

  • Dryss over saltblanding og basilikum, og legg over en filet.

  • Dryss basilikum over, dekk med plastfolie og la fisken stå kaldt i 2 døgn. Snu den et par ganger i løpet av den tiden.

  • Skjær fisken i tynne skiver og legg på et fat.

Potetstuing

  • Skrell potet og skjær i terninger på ca. 2 cm.

  • Kok potetterningene møre i lettsaltet vann, hell av kokevannet og la dem dampe fra seg.

  • Smelt smør i en kasserolle, rør inn hvetemel og la surre i 1-2 minutter.

  • Spe med melk og matfløte til en jevn saus.

  • Smak til med salt og pepper, og vend inn potetterningene.

Server gravet ishavsrøye med basilikum drysset over, og med potetstuing ved siden av.