Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Saftig og god kveite med kål, knaskegulrøtter og asparges er noe av det beste som finnes. Server den til dine gjester med hollandaisesaus og persillepoteter.

Vanskelighetsgrad Vanskelig
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 720 g g kveitefilet kveitefilet
  • 50 g g salt salt
  • 5 dl dl vann vann
  • 8 stk stk asparges asparges
  • 1 stk stk spisskål spisskål
  • 50 g g smør smør
  • 12 stk stk knaskegulrot knaskegulrot
  • pepper pepper

Hollandaise

  • 4 stk stk eggeplomme eggeplomme
  • 1 dl dl eplecidereddik eplecidereddik
  • 2 ss ss vann vann
  • 300 g g klaret smør klaret smør
  • 0,25 stk stk sitroner sitron
  • salt og pepper salt og pepper

Tilbehør

  • 600 g g nypotet nypotet
  • 2 ss ss smør, usaltet smør, usaltet
  • 50 g g persille, frisk persille, frisk

Framgangsmåte

  • Skjær kveitefileten i serveringsstykker.

  • Rør salt ut i vann, og ha kveitestykkene i saltlaken i ca. 20 minutter.

  • Tørk stykkene på tørkepapir, og ha på nykvernet pepper.

  • Kok opp vann og legg i fiskestykkene, sett ned varmen etter noen minutter. Det er veldig viktig at vannet ikke koker, for å unngå at fisken blir tørr.

  • La fisken trekke i 8-12 minutter, avhengig av tykkelse på stykkene.

  • Del asparges i to og skjær kål i tynne strimler.

  • Ha smør og litt vann i en kasserolle, kok opp og tilsett asparges og hele knaskerøtter. La dampe i ca. 2 minutter.

  • Legg kål over de andre grønnsakene, legg på lokk og damp til grønnsakene er møre.

Hollandaise

  • Pisk sammen eggeplomme.

  • Ha eplecidereddik i en kasserolle og kok til nesten alt er fordampet. 

  • Tilsett vann i reduksjonen og bland med eggeplomme.

  • Pisk over varmt dampende vann i 4-8 minutter, til eggeplommen tykner.

  • Tilsett smeltet klaret smør, litt av gangen. Om sausen blir for tykk og skiller seg, kan du tilsette litt lunket vann.

  • Smak til med saften av sitron, salt og pepper.

Tilbehør

  • Kok potet møre i saltet vann. 

  • Vend potetene i smør og hakket persille.

Server kveite med smørdampede grønnsaker, hollandaise og persillepotet ved siden av.

Tips: Bruk tykke fileter som kan skjæres i like biter. Tykkelsen er viktig for å holde på saftigheten når de posjeres.