Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Gravlaks er en tradisjonell norsk rett som gjerne serveres med en god sennepssaus. Prøv å lage både gravlaksen og sennepssausen selv, da smaker den ekstra godt.

Vanskelighetsgrad Vanskelig
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 1,5 kg kg hel laksefilet, med skinn hel laksefilet, med skinn
  • 2 ss ss sukker sukker
  • 4 ss ss salt salt
  • 1 ts ts pepper, grovmalt pepper, grovmalt
  • 1 bunt bunt dill, frisk dill, frisk

Sennepssaus

  • 4 stk stk eggeplomme eggeplomme
  • 0,5 ts ts salt salt
  • 1 dl dl soyaolje soyaolje
  • 1 ss ss sukker sukker
  • 1 ss ss hvitvinseddik hvitvinseddik
  • 1 ss ss sennep sennep
  • 0,5 ts ts pepper, hvit pepper, hvit
  • 3 ss ss dill, frisk dill, frisk

Framgangsmåte

  • Du kan enten bruke to hele laksesider, eller om du har en stor lakseside må den deles i to.

  • Bland salt, sukker og pepper.

  • Grovhakk dill med stilkene. 

  • Ha et lag saltblanding og dill i bunnen av en langpanne og legg i den ene laksefileten med skinnsiden ned.

  • Dryss saltblanding og dill på kjøttsiden, og legg den andre fileten over med spor mot hode. 

  • Ha over resten av saltblandingen og dillen.

  • Legg lett press på og la fisken stå i kjøleskap i 2-3 døgn. Store, tykke fileter kan trenge inntil 4 døgn.

  • Snu den daglig.

  • Skrap saltblandingen og dill av filetene før servering.

Sennepssaus

  • Pisk eggeplomme tykk med salt og spe forsiktig med olje mens du pisker kraftig hele tiden, som til majones.

  • Tilsett sukker, hvitvinseddik, pepper og sennep.

  • Rør inn dill rett før servering.

  • Sausen er holdbar i kjøleskapet i inntil 1 uke.

Server fisken i tynne skiver med sennepssaus og det du måtte ønske som tilbehør.

Tips: Gravet laks kan fryses.