Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Tradisjonell lutefisk

Lutefisk servert med ertestuing, bacon og gode poteter er norsk tradisjon på sitt beste. Noen vil ha brunost, sirup eller sennep i tillegg, lutefisken har mange venner.

Tradisjonell lutefisk
Foto: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø (H2W)

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.

  • Skjær lutefisk i serveringsstykker og legg dem i en langpanne med skinnsiden ned. 

  • Dryss salt over lutfisken og dekk til med lokk eller aluminiumfolie.

  • Stek lutefisken i stekeovnen i ca. 30 minutter. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.

  • Skjær bacon i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

Ertestuing

  • La erter ligge i vann over natten.

  • Kok dem i nytt vann til ertene er møre og stuingen jevner seg, det tar ca. 45 minutter.

  • Tilsett vann dersom den blir for fast.

  • Rør inn smør og smak til med salt og litt sukker.

Server lutefisken med bacon, ertestuing og mandelpoteter.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.