Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Skreimølje er kystbefolkningens tradisjonelle måte å tilberede skrei på. Denne oppskriften er en klassiker, prøv den og bli kjent med en viktig del av norsk matkultur.

Vanskelighetsgrad Middels
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 1 kg kg skrei, skiver skrei, skiver
  • 2 l l vann vann
  • 1 dl dl salt salt
  • 2 ts ts pepper, hel sort pepper, hel sort

Rogn

  • 1 stk stk rogn, rå rogn, rå
  • 1 l l vann vann
  • 2 stk stk salt salt

Lever

  • 200 g g lever lever
  • 1 dl dl vann vann

Tilbehør

  • potet potet

Framgangsmåte

  • Kok opp vann tilsatt salt og pepper.

  • Trekk kasserollen av platen og legg i fiskeskivene.

  • Sett kasserollen over varmen igjen og kok opp.

  • Sett ned varmen og la fisken stå og trekke til den er ferdig, ca. 6 minutter.

Rogn

  • Vask rognen og pakk den inn i matpapir eller kokeplast for å unngå at den går i stykker.

  • Kok opp vann tilsatt salt. 

  • Sett ned varmen og la rognen stå og trekke til den er ferdig, ca. 20 minutter.

Lever

  • Rens leveren for hinner og tråder, del i små biter og legg dem i en kasserolle.

  • Når skreien er kokt øser du litt av kokekraften over den ferdig rensede leveren.

  • Kok forsiktig opp og la trekke i 2-3 minutter.

Server skreien på varme tallerkener med kokt rogn skåret i skiver, lever og kokte poteter.

Tips: Ha gjerne litt eddik i kokevannet til skreien, da blir den ekstra skinnende hvit, ca. 1 ss pr. liter vann. Noen har også litt eddik og kanskje løk og laurbærblad i kokevannet til leveren for smakens skyld.