Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Fra Eidsvollkokken Agnar Gjerstad kommer denne unike oppskriften med ovnsbakt torsk, grønnsakssalsa og potemos med klippfisk.

Vanskelighetsgrad Vanskelig
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 800 g g torskefilet, uten skinn og bein torskefilet, uten skinn og bein
  • 1 stk stk hvitløk hvitløk
  • salt og pepper salt og pepper
  • smør smør
  • olivenolje olivenolje

potetmos

  • 400 g g klippfisk, utvannet og renset klippfisk, utvannet og renset
  • 800 g g mandelpotet mandelpotet
  • 3 dl dl skummet melk skummet melk
  • 125 g g smør smør
  • 0,5 dl dl olivenolje olivenolje
  • salt og pepper salt og pepper
  • muskat muskat

Klippfiskskum

  • 1 stk stk eggehvite eggehvite

Salsa

  • 2 stk stk avokado avokado
  • 4 stk stk plommetomat plommetomat
  • 0,5 stk stk rødløk rødløk
  • 0,5 dl dl balsamicoeddik balsamicoeddik
  • 2 dl dl olivenolje, kaldpresset olivenolje, kaldpresset
  • 0,5 stk stk sitroner sitron
  • 0,5 potte potte basilikum, frisk basilikum, frisk
  • salt og pepper salt og pepper
  • sukker sukker
  • olivenolje olivenolje

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 120 °C.

  • Skjær torskefileten i porsjonsstykker og legg på et stekebrett med bakepapir.

  • Ha salt, pepper og en tynn skive smør på hvert fiskestykke og bak i stekeovnen i ca. 15 minutter.

  • Kok hvitløksfeddene i vann, tørk dem og stek dem i olivenolje.

  • Legg hvitløken på et tørkepapir.

Potetmos

  • Gi klippfisken et oppkok i melken, trekk kasserollen til side og la stå i ca. 10 minutter.

  • Skrell potet, del i fire og kok møre i usaltet vann.

  • Hell av kokevannet og mos potetene.

  • Ha smør og 2 dl av klippfiskmelken sammen med potetene og mos sammen til en jevn potetmos.

  • Smak til med muskat, salt og pepper.

  • Rør klippfisk og olivenolje inn i potetmosen og hold den varm.

Klippfiskskum

  • Steam 0,5 dl av klippfiskmelken og bland med eggehvite.

  • Steam videre i ca. 30 sekunder.

Salsa

  • Skjær avokado og plommetomat i små terninger og finhakk rødløk.

  • Bland balsamicoeddik og olivenolje, og smak til med salt og pepper.

  • Ha grønnsakene i dressingen og bland alt godt sammen.

  • Smak til salsaen med saften av sitron og sukker.

  • Rør inn finhakket basilikum rett før servering.

Server torsken på potetmosen med stekt hvitløk og klippfiskskum på toppen, med salsa ved siden av.

Tips: Ha gjerne litt basilikum i klippfiskskummet så får det en fin grønnfarge.