Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Lag din egen gravlaks, det er enklere enn du tror. Da kan du også lage din egen variant ved å bytte ut dillen med andre krydder eller urter.

  1. 1

    Skrap og skyll skinnet

    Kjøp ca 1,5 kg laksefilet. Skrap skinnet godt så du får bort alle skjellene. Skyll deretter laksen og tørk den lett med kjøkkenpapir.

    Skrap og skyll skinnet
  2. 2

    Fjern bein

    Skjær bort bukbein og finner, og napp ut pinnebeinene med en pinsett eller en tang.

    Fjern bein
  3. 3

    Gni inn krydder

    Lag en blanding av to deler salt, en del sukker og litt pepper. Til en filet på ca 1,5 kg passer det med 4 ss salt, 2 ss sukker og 1 ts pepper. Gni laksefileten inn med saltblandingen og legg rikelig med frisk dill på fileten.

    Hvis du vil lage din egen variant av gravlaksen kan du dryppe et par spiseskjeer konjakk på laksen før du legger på dillen. Et annet alternativ er å bruke grovkvernet pepper i saltblaningen, dryppe et par spiseskjeer akevitt over laksen og bytte ut dillen med grovhakkede einerbær.

    Gni inn krydder
  4. 4

    Mariner laksen

    Legg dill og saltblanding i bunnen av formen du skal marinere laksen i. Hvis du har flere fileter legger du dem i formen med kjøttsidene mot hverandre, med salt og dillblanding mellom kjøttsidene. Avslutt med resten av saltblandingen på øverste skinnside sammen med litt dill. Hvis du har en filet kan du dele den i to den i to, legge på frisk dill og legge kjøttsidene mot hverandre. Legg lett press på og sett formen i kjøleskap i ca 1-2 døgn. Snu filetene etter ett døgn. Store fileter kan trenge inntil 4 døgn marinering.

    Mariner laksen
  5. 5

    Skrap av krydder og urter

    Skrap krydder og dill av fisken og skjær den i tynne skiver.

    Skrap av krydder og urter