Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Keiserhummer eller bokstavhummer, sjøkrepsen er et kjært barn med mange navn. Server kokt naturell med sitron og majones, eller gratinert med ost og urter på grillen.

Sjøkreps er en kreps i hummerfamilien. Den finnes langs kysten fra Marokko i sør til Lofoten i nord, samt rundt Island og Storbritannia. De lever fra 20 til 800 meters dyp, på bløt bunn der den kan grave seg huler. De nyreformede øynene, som også har gitt sjøkrepsen sitt latinske navn (Nephrops norvegicus), er svært lysømfintlige. Den tilbringer derfor mye tid i hulen. Utenfor er den kun på nattestid eller på dagtid på store dyp der det er lite lys. Sjøkreps gyter om sommeren, og hunnen bærer 1000-5000 egg under halen i om lag 9 måneder før larvene flyter fritt i havet fra 11 til 60 dager. 

Fangst

Sjøkreps fiskes med teiner eller sjøkrepstrål. Noe tas også som bifangst i reketrål.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Sjøkreps er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.

Område

Langs store deler av Norges kystlinje, særlig rundt Skagerrak.

Maksimal størrelse

Opp til 25 cm

Alternative navn

Latin: Nephrops norvegicus
Engelsk: Norway lobster, langoustine, Dublin Bay Prawns
Fransk: Langoustine
Tysk: Keisergranat, Norwgischer Schlankhummer, Tiefseehummer