Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Steinbiten er bokstavelig talt så fast i fisken at den henger godt sammen, også når den blir skjært i mindre biter og godt varmebehandlet i wok, på grill eller i ovnen.

Steinbitens karakteristiske kjeveparti passer til menyen, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber. Gråsteinbiten forekommer hovedsakelig på steinbunn med tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra.

Steinbiten blir kjønnsmoden i seksårsalderen. Gytingen foregår i perioden november til februar på 40 til 200 meters dyp, tidligst i nordlige og senere i sørlige områder. Rognen legges på bunnen og voktes deretter av hannen.  

Fra oktober til mai skifter steinbiten ut tennene og slutter samtidig å beite.

Fisket

Steinbitfisket skjer med bunntrål, bunnline eller bunngarn i Barentshavet og på de nordnorske bankene, og sesongen er hele året. Steinbit produseres nå også i oppdrett. 

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Steinbit er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.
  • Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.

Område

Langs kystlinjen rundt Hordaland, samt i Nord-Atlanteren fra Barentshavet til Nordsjøen

Maksimal størrelse

Opp til 1,3 meter og 20 kg

Alternative navn

Latin: Anarhichas spp.
Engelsk: Wolffish, catfish
Fransk: Loup de mer
Tysk: Katfisch