Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Det er noe tidkrevende, men ikke vanskelig å lage den tradisjonsrike lutefisken selv. Her viser vi deg hvordan du gjør det. Lykke til!

  1. 1

    Bløtlegg tørrfisk

    La tørrfisken ligge i bløt i seks-sju døgn i kaldt vann som skiftes daglig. Svært tørr fisk kan trenge lengre tid, opp til 14 dager. Når tørrfisk bløtes er den å regne som ferskvare. Det betyr at den må stå kaldt og at vannet må være kaldt hele tiden, gjerne med is i.

    Bløtlegg tørrfisk
  2. 2

    Legg i lutvann

    Lag lut etter en av oppskriftene under, legg den utbløtte tørrfisken i luten og la den ligge i 2 døgn. Husk å holde vannet kaldt. Bruk ikke kar av aluminium eller sink til lutingen. Lutvannet må stå godt over tørrfisken, for den sveller mye under lutingen.

    Legg i lutvann
  3. 3

    Lut av kaustisk soda

    • Mål opp 10 l kaldt vann i karet som tørrfisken skal lutes i.

    • Mål opp 40-50 g kaustisk soda og dryss den i vannet.

    • Rør rundt til sodaen er oppløst.

  4. 4

    Lut av aske

    • Hell 10 l kokende vann over 4 l aske. Bruk ren aske av løvved, helst bjørk.

    • Ta kullbiter av overflaten og la luten stå i ro til den er kald.

    • Øs av den klare luten.

    • Bland med vann til den er passe sterk, det er den når den kjennes skikkelig glatt og sleip mellom fingrene.

  5. 5

    Vann ut

    Etter lutingen må fisken vannes ut 2-3 døgn i kaldt vann, noen vil la den ligge i flere dager. 

    Vann ut