Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Du kan gjerne kjøpe det ferdig, men hjemmelaget fiskemat som fiskeboller, fiskekaker og fiskepudding smaker godt. Her viser vi deg hvordan du gjør det.

 1. 1

  Velg fisk

  Hyse, steinbit og flyndre er fiskeslag som egner seg godt til hjemmelaget fiskemat. Sei er også ypperlig, den gir mye smak og gjør fiskekakene eller fiskebollene litt grå på farge. Fisken skal ikke ha vært fryst, men den må være helt kald. Hent den derfor rett ut av kjøleskapet når du begynner. Også arbeidsredskapene og de øvrige ingrediensene må være iskalde.

  Velg fisk
 2. 2

  Lag farse, alternativ 1: I kvern

  Skjær fisken i strimler og mal den på kvern. Ha 2 ts salt per halvkilo fisk når du maler den. Rør så deigen med en tresleiv til den blir seig. Spe med ca 3 dl melk, men bare litt om gangen. Det er viktig å røre kraftig under speingen, slik at all væske røres godt inn og deigen kjennes glatt og fast før mer væske helles. Hvis ikke kan farsen skille seg. Hvis du sper for raskt, kan farsen skille seg. Den ferdige farsen skal være glatt og seig. Tilsett 1 ss potetmel og 0,25 ts muskat.

  Lag farse, alternativ 1: I kvern
 3. 3

  Lag farse, alternativ 2: I food prosessor

  Skjær fisken i strimler og kjør fisken i food prosessor sammen med 2 ts salt til en fast masse. Tilsett ca 3 dl iskald melk mens maskinen går. Pass på at melken røres godt inn hele tiden og at du ikke tilsetter for mye på en gang. Tilsett 0,5 ts pepper og 1 ss potetmel og eventuelt muskat eller annet krydder.

  Lag farse, alternativ 2: I food prosessor
 4. 4

  Tilsett andre ingredienser

  Stek en prøvekake og tilsett mer salt og krydder om nødvendig. Du kan gjerne gi fiskematen nye smaker og spreke farger med å tilsette krydder og hakkede urter eller grønnsaker. La deg inspirere av oppskriften på fiskekaker med karri eller oppskriften på fiskeboller med paprika.

  Tilsett andre ingredienser
 5. 5

  Lag fiskeboller

  Fukt hendene med kaldt vann og form litt store runde boller. Kok opp melk eller vann og legg i bollene. Snu dem et par ganger så de blir jevnt kokt, og la dem trekke i 15-20 minutter. Når fiskebollene trekker i melk i stedet for vann får kokekraften smak av både fisk og grønnsaker. Denne kokekraften brukes så til å lage en god saus.

  Lag fiskeboller
 6. 6

  Lag fiskekaker

  Fukt hendene i kaldt vann og form flate kaker. Stek dem på middels varme i smør eller margarin i ca 4 minutter på hver side.

  Lag fiskekaker