Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Den tradisjonsrike lutefisken kan kokes på flere måter, og her viser vi deg flere. Felles for dem er at det er viktig å passe godt på når du tilbereder lutefisk.

  1. 1

    Del opp lutefisken

    Skjær lutefisken i serveringsstykker. Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.

    Del opp lutefisken
  2. 2

    Kok lutefisk, alternativ 1: Langpanne eller ildfast form

    Legg lutefisken i langpanne eller ildfast form. Dekk formen med folie. Sett langpannen eller formen i stekeovn ved 200 grader. Beregn 15 minutter koketid pr kg lutefisk.

    Kok lutefisk, alternativ 1: Langpanne eller ildfast form
  3. 3

    Kok lutefisk, alternativ 2: Dampkjele eller fiskekjele med rist

    Legg lutefisk på rist og dryss salt over, ca 2 ts per kilo lutefisk. Sett risten med lutefisken i en kasserolle med kokende vann, men vannet skal stå under lutefisken. Ulike kokekar kan brukes, men de må ikke være av aluminium fordi aluminium blir mørkfarget av lut. Legg på lokk, la vannet koke til lutefisken er ferdig, ca 10 minutter.

  4. 4

    Kok lutefisk, alternativ 3: Mikrobølgeovn

    Legg fisken med skinnsiden ned i en form med lokk, egnet for mikrobølgekoking. For best resultat bør du ikke koke mer enn 1 kg om gangen. Dryss over 1 ts salt pr kg lutefisk og legg på lokket. Sett ovnen på 600 watt og kok i ca 6 minutter pr kg lutefisk. La fisken stå 5 minutter med lokket på før servering.