Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Rå kråkebollerogn er en delikatesse i mange land, spesielt i Asia. Den kan også varmebehandles og for eksempel tilsettes i sauser.

Kråkebolle finnes langs hele norskekysten, og det er den grønne kråkebollen, også kalt Drøbak-kråkebollen, som er den vanligste å høste i Norge. Kråkebollen trives best på hard bunn fra et par meters dyp til dybder på 25 til 50 meter. Dietten består oftest av tang og tare. Kråkebollen gyter senvinters og om våren, men det kan være store lokale variasjoner.

Høsting

Høsting av kråkeboller skjer foreløpig kun ved dykking. Best kvalitet på rognen finner man sent på høsten og tidlig på vinteren før eggene modnes.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Kråkebolle er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.

Område

Langs hele norskekysten

Maksimal størrelse

Opp til 10 cm i diameter

Alternative navn

Latin: Strongylocentrotus spp.
Engelsk: Sea urchin
Fransk: Oursin du mer
Tysk: Seeigel