Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Fjordørret er det kommersielle navnet på norsk oppdrettet regnbueørret. Den vokser opp i de klare og kalde norske fjordene hvor sjøvannet møter ferskt smeltevann fra isbreene i fjellene. Fjordørret er et nisjeprodukt som er kjent for sin høye kvalitet.

Biologi

Regnbueørret er en rovfisk i laksefamilien. Den har en strømlinjeformet, sølvfarget kropp med svarte prikker over det hele bortsett fra på buken, noe som gjør at den ligner på atlantisk laks. Oppdrett på ørret foregår langs nesten hele norskekysten, fra Finnmark i nord til Vest-Agder i sør. Anleggene ligger i fjorder med god vannutskiftning som sikrer optimale leveforhold for fisken. Ørretmerdene ligger lenger inne i fjordene enn for eksempel merder til atlantisk laks. I likhet med atlantisk laks starter ørreten livet sitt i ferskvann. Etter hvert som den har oppnådd en viss størrelse og tilpasset seg sjøvann, blir den flyttet til merder i fjordene. Der oppholder den seg til den har slakteklar størrelse på 2–5 kg.

Havbruk

Omsetning og oppdrett av fjordørret foregår gjennom hele året. Oppdrettsprosessen begynner i kar på land, og rognen befruktes i ferskvann. Når eggene klekkes, ernærer yngelen seg av plommesekken til denne er spist opp, før den går over til å bli fôret med pellets. Etter hvert som yngelen blir større, blir den flyttet til større kar. Når fisken har nådd en viss størrelse og har vært igjennom den såkalte smoltifi seringsprosessen, blir den satt ut i merder i fjorder for å vokse videre der. Ørreten tilbringer resten av tiden i merdene, helt til den har kommet opp i slakteklar størrelse.

Teknologi og velferd

Suksesshistorien til norsk fiskeoppdrett begynte med oppdrett av regnbueørret. Pionerjobben som de første ørretoppdretterne la ned, har vært viktig for den rivende utviklingen vi ser i havbruksindustrien i dag. Norge har i dag blant de mest avanserte teknologiløsningene for å sikre god fiskevelferd og høy kvalitet.

Bærekraft

Norsk oppdretts forhold til miljøet reguleres i hovedsak av akvakulturloven. Den presiserer at havbruk skal etableres, drives og avvikles på en miljømessig forsvarlig måte. Havbruk blir overvåket av flere myndigheter, som Mattilsynet, Fiskeridirektoratet, Kystverket, Fylkesmannen og Norges vassdrags- og energidirektorat. Det finnes flere miljøsertifiseringer med strenge kriterier innenfor miljø, økologi, fi skevelferd, matsikkerhet og HMS.
Miljøsertifi seringen for oppdrett av regnbueørret er Aquaculture Stewardship Council (ASC).

Mattrygghet og kvalitetskontroll

Den norske sjømatindustrien er underlagt strenge krav for å sikre mattrygghet. Det er et system bestående av flere organer, som sammen kontrollerer og følger med på at kravene blir oppfylt i alle ledd av produksjonskjeden. Organene som kontrollerer maten, er Mattilsynet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet. Det er utviklet en kvalitetsstandard for norsk oppdrettsørret, NS 9412:2010, som skal sikre en konsistent og god kvalitet.

Næringsinnhold

Fjordørret er spesielt rik på:
Protein, som bygger og vedlikeholder alle cellene i kroppen.
Marine omega-3-fettsyrer, som forebygger og bremser utviklingen av hjerte- og karsykdommer og er viktig for utviklingen av hjernen.
Vitamin D, som er nødvendig for å få riktig kalsiumbalanse i kroppen og som bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.
Selen, som er et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Anvendelse/bruksområder

Kjøttet til ørreten er kjent for sin dype rød-oransje farge og hvite marmorering. Fargen ligger mellom 29 og 32 på fargeskalaen til SalmoFan™. Kjøttet har en sunn glans og er fast, men likevel mørt og mykt. Ørreten er mindre utsatt for filetspalting fordi den har en tettere og fastere kjøttstruktur enn andre rødfisker. Ørret passer godt til mange typer retter. Den er mer sensitiv for varmebehandling enn det laksen er, og passer godt i rå tilstand eller i lett varmebehandlede retter. Den kan både bakes, grilles, stekes eller kokes. Med rett behandling blir ørreten delikat og saftig. Videre kan den kaldrøkes og varmrøkes, brukes som pålegg, til salater og pasta eller i andre kombinasjoner. Fjordørret har en rik smak og ren ettersmak, som kan minne om skalldyr..

Næringsinnhold per 100 g rå oppdrettsørret (spiselig matvare)

Energi: 693 kJ / 166 kcal

 

Næringsstoffer:
Protein: 19 g
Fett: 10 g
Mettede fettsyrer: 2 g
Trans-umettede fettsyrer: 0 g
Cis-enumettede fettsyrer: 3,5 g
Cis-flerumettede fettsyrer: 3,2 g
Omega-3-fettsyrer: 2,5 g
Kolesterol: 73 mg

 

Vitaminer:
Vitamin A: 32 RAE
Vitamin D: 16,9 μg
Riboflavin: 0,13 mg
Folat: 5 μg
Vitamin B12: 4,8 μg
Mineraler:
Jern: 0,3 mg
Selen: 30 μg
Jod: 5 μg

 

Du kan finne mer informasjon om
næringsinnhold på:

sjomatdata.nifes.no

 

Kilde:

http://www.matvaretabellen.no/

Område

Oppdrettet ørret vokser opp i merder i
norske fjorder.

Maksimal størrelse

2–5 kg

Alternative navn

Latin: Oncorhynchus mykiss
Norsk: Regnbueørret
Engelsk: Rainbow trout
Fransk: Truite arc-en-ciel
Tysk: Regenbogenforelle
Dansk: Regnbueørred
Spansk: Trucha arco iris
Finsk: Kirjolohi
Gresk: Pestropha
Italiensk: Trota iridea
Islandsk: Regnboga-silungur
Japansk: ニジマス
Nederlandsk: Regenboogforel
Portugisisk: Truta-arco-iris
Polsk: Pstrag teczowy
Svensk: Regnbåge
Tyrkisk: Alabalik türü
Russisk: Радужная форель
Kinesisk: 虹鳟鱼
Arabisk: الاسقمري الحصان\ الماكريل الحص