Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Rødspette er en fiskeart i flyndrefamilien. Rødspette kan stekes og paneres, og egner seg godt til «fish and chips».

Biologi

Rødspette kjennes på den grå eller brune, glatte øyesiden med mange røde flekker – men må ikke forveksles med Skrubbe, som tidvis er veldig lik. På undersiden er rødspetta hvit. Fisken liker seg best på dyp mellom 7 og 200 m. Rødspetta ernærer seg på børstemark, skjell, maneter, krepsdyr, pigghuder og småfi sk som den fi nner på bunnen. Som vanlig hos flatfisk vokser hunnen mye raskere og blir mye større enn hannen. Kjønnsmodningen inntrer vanligvis ved 2–3 årsalderen, men hunnen blir senere kjønnsmoden enn hannen. Rødspetta kan bli opptil 50 år gammel. Rødspetta er utbredt i det østlige Atlanterhavet fra Barentshavet i nord og sørover til Middelhavet og kysten av Afrika. Arten er delt inn i flere bestander, og den største bestanden befinner seg i Nordsjøen. Rødspetta regnes som en stedbunden art, men når gytetiden nærmer seg vandrer den lange distanser til bestemte gyteområder. Den gyter i november–mai i den sentrale og sørlige delen av Nordsjøen. Rødspetta gyter på bunnen, og eggene flyter opp til overflaten. Når eggene klekkes, har larvene vanlig fiskefasong. Litt etter litt vandrer det venstre øyet over til høyre side, og yngelen får mer og mer flatfiskform. Etter cirka 2 måneder vil den søke ned mot sandbunnen på grunne områder. Når den etter hvert blir større, søker den ned mot dypere områder.

Fiskeri

Rødspette fiskes hele året. Fisket foregår i Nordsjøen og Skagerrak, med bunntrål, snurrevad eller bunngarn.

Bærekraft

Hvert år gir norsk og internasjonal forskning grunnlag for råd om bærekraftig fangst i det nordøstlige Atlanterhavet. Norge fører deretter forhandlinger om kvoter med andre land som fisker på de samme bestandene. På bakgrunn av forhandlingene fordeler Nærings- og fiskeridepartementet norsk andel til norske fiskere. Det er myndighetene som gir konsesjon til alle som deltar i næringen, og bestemmelser om kvotefordeling og gjennomføring av fisket fastsettes gjennom årlige forskrifter for hvert enkelt fi skeslag (reguleringsforskrifter). Minstemålet for fangst av rødspette utenom Skagerak er på 29 cm, mens minstemålet i Skagerak er på 27 cm. ICES vurderer rødspettebestanden til å være i god forfatning og bærekraftig høstet. Bestanden er godt innenfor føre-var-grensene.

Mattrygghet og kvalitetskontroll

Den norske sjømatindustrien er underlagt strenge krav for å sikre mattrygghet. Det er et system bestående av flere organer, som sammen kontrollerer og følger med på at kravene blir oppfylt i alle ledd av produksjonskjeden. Organene som kontrollerer maten, er Mattilsynet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet.

Næringsinnhold

Rødspette er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle cellene i kroppen.
  • Vitamin D, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller.
  • Vitamin B12, som kan bidra til å forebygge anemi.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i enzymene som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Anvendelse/bruksområder

Rødspette har et velsmakende, hvitt og fast kjøtt. Kjøttet smaker litt søtt, noe som gjør fisken lett å like. Rødspette kan både stekes, ovnsbakes, kokes og grilles. Den kan også paneres og frityrstekes og serveres med pommes frites, som i den tradisjonelle britiske retten «fish and chips». Små rødspetter kan ovnsbakes hele.

Du kan lese mer om rødspetta her:

http://www.imr.no/temasider/fisk/rodspette/nb-no

Informasjon hentet fra:

Pethon, P. 1998. Aschehougs store fiskebok. 4 utgave. Aschehoug

Næringsinnhold per 100 g rå rødspette (spiselig del)

Energi: 382 kJ / 91 kcal

 

Næringsstoffer:
Protein: 16,8 g
Fett: 2,6 g
Mettede fettsyrer: 0,5 g
Transumettede fettsyrer: 0 g
Enumettede fettsyrer: 0,8 g
Flerumettede fettsyrer: 0,8 g
Kolesterol: 68 mg

Vitaminer:
Vitamin A: 12 RAE
Vitamin D: 6 μg
Riboflavin: 0,1 mg
Folat: 10 μg
Vitamin B12: 1,2 μg

Mineraler:
Jern: 0,2 mg
Selen: 30 μg
Jod: 14 μg

 

Du kan finne mer informasjon om
næringsinnhold på:

sjomatdata.nifes.no

Kilde:

http://www.matvaretabellen.no/

Område

Nordsjøen og Skagerrak

Maksimal størrelse

Opptil 100 cm og 7 kg

Alternative navn

Latinsk: Pleuronectes platessa
Norsk: Rødspette
Engelsk: European plaice
Fransk: Plie, Carrelet
Tysk: Goldbutt, Scholle
Dansk: Rødspætte
Spansk: Solla
Finsk: Punakampela
Gresk: Glossáki-chomatida
Italiensk: Passera
Islandsk: Skarkoli
Japansk: ツノガレイ
Nederlandsk: Schol
Portugisisk: Solha
Polsk: Gładzica
Svensk: Rödspätta
Tyrkisk: Pisi balıgı
Russisk: Морская камбала 
Kinesisk: 鲽鱼
Arabisk: سمك موسى الاوروبي