Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

I butikken finner du av og til uer, saltet eller fersk. Saltet egner den seg best kokt med kokte rotgrønnsaker og hvit saus. Fersk er ueren god til wok med asiatiske smaker.

Ueren lever langs kontinentalskråningen på 100–500 meters dybde, men den er også fanget på 900 meter. Den livnærer seg hovedsakelig av krepsdyr og fisk. Kjønnsmoden vanlig uer har sitt næringsområde i Barentshavet, hvor paringen foregår fra august til oktober. Eggene befruktes derimot først i februar–mars. Den legger ikke egg som de fleste andre fisker, men føder i stedet levende avkom. Disse fødes på dypt vann og er da 5–7 mm lange.

Fisket

Uer fanges først og fremst som bifangst over store deler av norsk økonomisk sone og i Svalbardsonen. Siden uer er på listen over sårbare og truede arter, er det direkte fisket etter uer strengt regulert. Når det tillates, foregår uerfisket med garn, trål og snurrevad, hovedsakelig i Nord-Norge.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Uer er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.

Næringsinnhold i 100 g uer, rå (spiselig del)

Energiinnhold: 394 kJ eller 94 kcal

 

Næringsstoffer:

Protein: 17,1 g

Fett: 2,8 g

Mettede fettsyrer: 0,5 g

Transumettede fettsyrer: 0 g

Enumettede fettsyrer: 1,2 g

Flerumettede fettsyrer: 0,7 g

Kolesterol: 43 mg

 

Karbohydrater, totalt: 0 g

Vitaminer:

Vitamin A: 3 RAE

Vitamin D: 0 µg

Riboflavin: 0,11 mg

Folat: 5 µg

Vitamin B12: 1 µg

Mineraler:

Jern: 0,2 mg

Selen: 50 µg

Område

I Nordsjøen, Barentshavet og norske fjorder

Maksimal størrelse

Opp til 1 meter og 15 kg

Alternative navn

Latin: Sebastes marinus/Sebastes mantella
Engelsk: Redfish
Fransk: Sébaste/Chèvre
Tysk: Rotbarsch/Goldbarsch