Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Tre sommerlige matretter som oser matglede

Matblogger Aicha Bouhlou kan kunsten å lage fargespreke matretter basert på sunne, kortreiste råvarer, som sprer tonnevis av matglede. Som vår nye ambassadør for nettopp matglede, har Aicha skreddersydd tre sunne, friske og sommerlige middagsretter for 3iuka – med sjømat i sesong.

Tre sommerlige matretter som oser matglede
Foto: Nancy Bundt

Aicha Bouhlou står bak bloggen aichasmat.no og sprer daglig inspirasjon til sunne og fargeglade matretter som er enkle å tilberede. Er det en ting hun ikke klarer seg uten, så er det god, fersk sjømat. Som vår nye sjømat-ambassadør har Aicha delt tre av sine beste oppskrifter, som er lette å lykkes med og sprer gode vibber rundt middagsbordet. Her er historiene bak de tre oppskriftene. 

Makrell med ertehummus

 

— Det er få ting som gjør meg mer glad enn å være sammen med familie og venner, og å nyte god mat. Mange av mine fineste minner er knyttet til opplevelser som handler om mat. Den totale kjærligheten til råvarer og sesonger har jeg fått av mine foreldre. De lærte oss at mat er felleskap og glede, forteller Aicha, som tilbrakte hver sommerferie i foreldrenes hjemland Marokko opp igjennom barndommen.

Aicha har marokkanske røtter, men har vokst opp i Tyskland og bodd mesteparten av livet sitt i Bergen. Inspirasjonen henter hun fra hennes multikulturelle bakgrunn, og dette resulterer ofte i krysninger mellom ulike matkulturer. Denne oppskriften byr på et aldri så lite kulinarisk møte mellom Marokko og Norge.

— Fersk makrell er alltid et sikkert sommertegn. Makrell har en kort sesong og må bare nytes mens man kan. Den litt stramme, men gode lukten fra grillet eller stekt makrell med deilig sprøtt skinn vekker gode sommerminner hos meg. I denne oppskriften for Godfisk bruker jeg noen av mine favorittingredienser og lar siciliansk-inspirert makrell møte en egenkomponert ertehummus.

Brosme i middelhavsgryte

— Middelhavsmat er mat med mye smak som kan nytes hele året. De mest brukte ingrediensene i dette store geografiske området er olivenolje, friske grønnsaker, urter og fisk. Med nærhet til Middelhavet og lett tilgang til fisk, er sjømat oftere på middagstallerkenen enn kjøtt, forteller Aicha, som stadig undrer seg over hvorfor situasjonen er så annerledes i Norge.

Aicha har vokst opp med middelhavsmat og elsker den. Dampende fiskegryter og taginer med rene råvarer og friske urter er en stor favoritt for Aicha, som hun liker å glede både seg selv og andre med.

— Dette er mat som er lett å lage og lett å lykkes med.  I denne oppskriften koker jeg brosme sammen med en frisk tomatbasert grønnsaksgryte. Brosme er en utmerket fisk å bruke i fiskegryter. Den har en deilig smak, og et fast, hvitt kjøtt som ikke faller i stykker under koking. For å finne den riktig gode feriestemningen liker jeg å servere denne gryten med en hvitløksmajones og godt brød til, sier Aicha.

Chana masala med kveite

 

Den siste oppskriften har Aicha laget til deg som har lyst til å invitere til middag litt oftere, men synes det blir for lite tid og mye styr. Denne middagen er nemlig både eksotisk og ukomplisert på samme tid, med kveite og kikerter i duftende krydder.

— Denne retten er superenkel å lage. Med sin faste struktur og sitt saftige fiskekjøtt passer kveite veldig godt til steking i ovnen. Med denne oppskriften kan du i tillegg lykkes i å servere den på en ny og spennende måte. Her får kveite følge av Chana masala som er en nydelig indisk kikertrett med løk, tomater og deilige krydder.  Og selv om det er sommer, er det alltid godt med en gryte med varmende krydder som man lett kan dele med andre, avslutter Aicha.

Prøv selv og se om disse matrettene gleder mer enn andre.

Les mer: om Aicha og bli inspirert av hennes grenseløse matglede.